Contacte
Activitats
Qui som

 

PLANAS DORIA, L’ARTISTA

Retrat Plana Doria

Francesc d’Assís Planas Doria (Sabadell, 6 de desembre de 1879 – Barcelona, 29 de desembre de 1955) va ser un pintor català post-impressionista.[1]

El seu primer mestre a Sabadell fou Joan Vila Cinca. Posteriorment estudià a la “Real Acadèmia de Bellas Artes de San Fernando” a Madrid i a l'”Escola de Belles Arts de Sant Jordi(Llotja)” de Barcelona amb els mestres Josep Calbó i Antoni Caba. Completà estudis a Brussel·les. Durant els primers anys compaginà els negocis familiars amb la pintura. El 1921 exposà per primera vegada conjuntament amb un altre pintor al Saló Serra de Barcelona i el 1926 exposà individualment per primera vegada a la sala Parés de Barcelona. El 1931 abandonà l’activitat mercantil per dedicar-se exclusivament a la pintura, fins a la seva mort el 1955.

Càrrecs i distincions

El 1921 guanyà dos premis al concurs “Barcelona vista pels seus artistes”. El 1935 obtingué el Premi d’honor al “Salón de Otoño” de Madrid. El 1936 va ser nomenat president del “Reial Cercle Artístic de Barcelona”[2] i el 1942 vicepresident de l’“Agrupació d’Aquarel·listes de Catalunya”. En acabar la guerra civil (1936-1939) s’incorporà com artista a la Junta d’Obres de la Basílica del Pi de Barcelona per a la seva reconstrucció. El 1946 l’Ajuntament de Sabadell li concedí la Medalla d’Argent de la ciutat.

Notes biogràfiques

1879
Neix a Sabadell el 6 de desembre de 1879 fill de Jaume Planas i Molins, nascut a Sant Andreu del Palomar però descendent de la Masia “Can Planas” de les Corts de Sarrià, avui propietat del Club Futbol Barcelona i de Josepa Dòria i Armengol filla de fabricants de Sabadell.
  1895
Fidel i entusiasta deixeble del seu gran mestre, Joan Vila Cinca, amb el qual va iniciar una estreta amistat que es va mantenir al llarg dels anys. L’any 1932, Planas Doria va formar part del comitè organitzador d’un homenatge que es va retre a aquest gran artista.
  1896
Estudia a la “Real Academia de Bellas Artes de San Fernando” de Madrid.
  1897
Estudia a l’Escola de Belles Arts de Sant Jordi (Llotja) de Barcelona amb els mestres Josep Calvó i Antoni Caba.
  1901
Completa els seus estudis a París i Brussel·les
  1907
Contrau matrimoni amb Assumpció Viloca Puig, filla d’en Pere Viloca Comadran, fabricant de filatures i alcalde de Sabadell en dues ocasions. 
Fruit del seu matrimoni nasqueren dues filles, Maria Rosa casada amb Estanislau Obach Soler i Maria Josefa casada amb Francesc Rognoni Franzi, que li donaren cinc néts: Víctor i Roser Obach Planas, i Josep-Lluís, Glòria i Jaume Rognoni Planas.
  1913
Es trasllada a Barcelona. Compagina la pràctica activa de la pintura amb els negocis familiars.
  1921
Fa la seva primera exposició al “Saló Serra” de Barcelona, compartint sala amb Josep Bonet del Rio.
  1926
Primera exposició en solitari a la “Sala Parés” de Barcelona.
  1930
Promou i porta a terme l’exposició “Paisatge del Vallès” que s’ inaugura a l’Acadèmia de Belles Arts de Sabadell i que recorre Terrassa, Granollers, Caldes de Montbui, Sant Celoni…
  1931
Participa en el concurs “Barcelona vista por sus artistas” en el que obté dos premis, essent un d’ells la tela titulada “Via Laietana 1930” que representa la que aleshores era la seu central de la Caixa de Pensions.
  1931
Abandona totes les seves activitats en el món dels negocis per dedicar-se exclusivament a la pintura. Inicia una sèrie de viatges que el porten a Madrid, Bilbao, Londres, La Corunya, etc. ciutats on exposa les seves obres amb notable èxit de crítica i de vendes. Aquesta serà la seva vida gairebé fins els seus darrers dies.
  1935
Premi d’honor al “Salón de Otoño” de Madrid. És nomenat soci d’ honor de la “Sociedad de Pintores y Escultores de Madrid”.
  1936
És nomenat President del Reial Cercle Artístic de Barcelona.
  1942
És nomenat Vice-president de l’ Agrupació de Aquarel·listes de Catalunya.
  1946
Amb motiu del 25è. Aniversari de la seva primera exposició se li ret un gran acte d’homenatge a Barcelona, que assoleix un gran impacte mediàtic.
  1946
Exposició- homenatge a la Acadèmia de Belles Arts de Sabadell.
  1946
L’Ajuntament de Sabadell l’honora amb la Medalla d’Argent de la ciutat.
  1955
Mor a Barcelona el 29 de desembre de 1955 als 76 anys.